Jak wybrać dobrą kawę

Filiżanka kawy wielu osobom towarzyszy każdego dnia. Dlatego zakup kawy niekoniecznie jest prosty. Wybór jest ogromny i czasem nie wiadomo, na co konkretnie zwracać uwagę. Jak więc wybrać kawę, by cieszyć się jej smakiem i pozytywnym wpływem na zdrowie?

Idealny wybór – kawa ziarnista

Bariści są zgodni, że najlepszym wyborem jest kawa ziarnista. Zachowuje ona maksimum smaku, aromatu i właściwości prozdrowotnych. Często też jest świeższa. Jednak kawy ziarniste również różnią się między sobą. Najpopularniejszymi dostępnymi rodzajami są Arabica i Robusta, które dzielą się na kolejne pododmiany. Jeśli ktoś preferuje delikatniejszą kawę, dobrym wyborem będzie Arabica, a jeśli mocniejszą – Robusta. Ziarna kawy różnią się także stopniem wypalenia, co bezpośrednio przekłada się na smak zaparzonej kawy.

Delikatny smak czy mocne espresso?

Kawy Tchibo to duży wybór ziaren w zależności od smaku, który chce się uzyskać. Różnią się one też sposobem palenia. Klasyczna kawa Tchibo jest zrównoważona i delikatna. Inne mają w sobie ciekawe nuty smakowe np.:

– Brazil Mind – nuty orzecha laskowego;

– African blue – nuty czarnej porzeczki;

– Latin Grande – nuty czekolady.

Inne z kaw ziarnistych Tchibo (bezkompromisowa jakość i profesjonalna obsługa – sklep online) pozwalają uzyskać klasyczne, mocne espresso. Już mała filiżanka takiej kawy stawia na nogi. Każdy znajdzie więc coś dla siebie. Poza tym dobrze jest spróbować kilku rodzajów kawy, żeby wybrać swoją ulubioną.

Kupując kawę dobrze jest zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia. Standardowo wynosi on 2 lata. Jednak z reguły im świeższa kawa (wcześniej palona), tym lepsza.

Kawa ziarnista powinna być odpowiednio zmielona w zależności od sposobu, którym będzie się ją zaparzać. Do ręcznych kawiarek ziarna należy zmielić nieco grubiej. Kawa parzona po turecku musi być mocniej zmielona. Niektóre z ekspresów do kawy posiadają wbudowany młynek do kawy. Dzięki temu nie trzeba się martwić o stopień zmielenia kawy, ponieważ ekspres sam dobierze te właściwości. Jednak jaki sposób parzenia by nie wybrać, najlepsze efekty uzyska się stosując świeżo zmielone ziarna.