Kawa Tchibo dla wytrawnych koneserów

Zrównoważony rozwój stanowi jedną ze strategii przedsiębiorstwa Tchibo. Oznacza to, że firma przegląda się na co dzień oraz optymalizuje działania pod kątem społecznym i środowiskowym. Głównym celem tchibo jest zapewnić trwałość oraz świeżość produktów i wszystkich procesów w perspektywie średnioterminowej. Marka Tchibo poprzez te działania odpowiada w stu procentach za odpowiedzialność zarówno tą społeczną, jak i środowiskową. Firma Tchibo osiągnęła na tym polu wiele sukcesów. Warto, chociażby wspomnieć o tym, że ponad 35 procent zielonych ziaren kawy zostało uwzględnionych w koncepcji zrównoważonego rozwoju. Kawy Tchibo jak Barista Espresso, Caffe Crema, czy Tchibo Privat pochodzą w stu procentach z certyfikowanych upraw. Kapsułki kawy Cafissimo zostały przekształcone w certyfikowane i zrównoważonej jakości kawy. Około 50 procent filtrowanej zrównoważonej kawy, którą oferuje się na co dzień w Niemczech, pochodzi od Tchibo. 

W jaki sposób powstaje kawa Tchibo?

Kawę Tchibo uzyskuje się z czerwonych pestek zielonych owoców kawowca. Uprawiane są w międzyzwrotnikowej strefie, w głównej mierze w Afryce oraz Ameryce Południowej. To właśnie tam odkryto jej niesamowicie dobroczynny wpływ na zdrowie. Czerwone pestki kawy Tchibo w pierwszej kolejności są suszone, a następnie prażone, tak by przyjąć dobrze znaną wszystkim formę. Kawę Tchibo jest napojem parzonym z mielonych ziaren kawowca. 

Światowy rynek kawy

Na rynku światowym zdecydowana większość pitej kawy stanowi odmiana Robusta lub Arabica. Te dwie odmiany są najczęściej wybierane podczas produkcji kawy Tchibo. Około 70 procent spożycia kawy przypada na najbardziej popularną kawę Arabica. Jest ona zdecydowanie aromatyczna oraz delikatna w smaku. Robusta pochodzi z Azji i jest zdecydowanie gorzkawa od Arabica. Zawiera ponad 50 procent więcej kofeiny od Arabica. 

Tchibo jest uznana za markę przepysznej kawy, tchibo zapewnia trwałość oraz świeżość swoich produktów, tchibo to lider wśród marek kawy, tchibo to kawa posiadający wyrazisty smak i zapach.